Szaunaépítés

A szaunáról

A szauna szó maga egy fából készült kabint takar. A fával nem égetjük meg magunkat, ezért megengedett a használata olyan szokatlanul nagy hőımérsékleteknél is, amely eléri akár a 100ºC -ot. Fontos ,hogy a levegő elég száraz maradjon, hogy a nagy mennyiségű izzadság egy része el tudjon párologni. Az izzadság hűti a testet és megakadályozza, hogy a bőrünk túl forróvá váljon. Amennyiben ezt a tevékenységi folyamatot felöntéssel megszakítjuk, akkor a forró gőzben testünk ismét izzadni kezd.

A szaunázás második szakasza a test lehűtése. A tüdőt legjobban a külső levegőn hűthetjük, a bőrünket pedig hideg vízzel, vagy a hóban. A szauna tehát egy váltófürdő. Először forró, száraz levegő hatására felmelegszünk, ezt követően lehűlünk hideg vízben és a külső levegőn. A lehűtés ugyan olyan fontos, mint a forró, lazító és nyugtató szauna.

Az előbbiekben felvázolt folyamatot „szauna menetnek” nevezzük, amit a szaunázás során legalább egyszer meg kell ismételni. A rendszeres szauna használók általában három „szauna menetet” ismételnek meg a szaunázás során, amely kb.1½ – 2 órát vesz igénybe.

Finn-szauna_s

Finn szauna

A finn szauna egy fából készült kabin, melyet kályhák fűtenek fel 80-100 fokra. A kályhákra köveket helyezzünk, melyek különböző illóolajjal locsolhatók. Nem szabad túlzásba sem vinni a locsolgatást, ugyanis a finn szauna lényege az alacsony páratartalom. A kabin nem elhanyagolható jelentőségű eleme még a hangulatvilágítás. A szauna ajtaja edzett biztonsági üvegből készül, mely különböző színű és mintájú lehet.

A technológia mellett a jó minőség garanciája, hogy szauna kabinjaink a Harvia és Sentiotec cég alapanyagainak, kályháinak, tartozékainak felhasználásával kerülnek megépítésre.
infraszauna

Infra szauna

Az infraszauna egyik legfontosabb jellemzője, hogy lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten működik mint a forró levegős, finn szauna, ezen kívűl nem a levegőt melegíti fel, hanem belülről a testünket. Ennek köszönhetően az infraszauna kevésbbé terheli meg a szervezetünket. Az infra szauna fogyasztása alacsonyabb a finn szaunánál, valamint a felfűtési idő is rövidebb, mint a finn szaunáé.
A technológia mellett a jó minőség garanciája, hogy szauna kabinjaink a Harvia és Sentiotec cég alapanyagainak, kályháinak, tartozékainak felhasználásával kerülnek megépítésre.

kombi-szauna-1

Kombi szauna

A kombi szauna két szauna egyben, ami első hallásra talán furcsa megoldásnak tűnhet. Azonban, ha a két szauna különböző hatására és hatásmechanizmusára gondolunk, rájöhetünk, hogy pozitív a kettősség. Egy megoldás azok számára, akik mindkét szaunakabin előnyeit élvezni szeretnék.

A technológia mellett a jó minőség garanciája, hogy szauna kabinjaink a Harvia és Sentiotec cég alapanyagainak, kályháinak, tartozékainak felhasználásával kerülnek megépítésre.

szaunahaz

Szaunaház

A kültéri szauna egy rendkívűl elegáns, a hagyományos, klasszikus értékeket képviselő építészeti és tervezői alkotás.

Cégünk vállalja a különböző stílusú, méretű és kialakítású kültéri szauna, wellness szaunaház tervezését, gyártását, illetve teljes körű kivitelezését.

gozkabin-2

Gőzkabin

A gőzkabin egy olyan csempézett helyiség, ahol 35-55 °C hőmérsékletű, magas vízgőztartalmú levegő áll és ebben a tulajdonképpeni gőzben tartózkodunk viszonylag rövid ideig.

Megfelelő használat esetén a gőzfürdő hatékonyan oldja a stresszt, relaxál, felfrissít, javítja az általános fizikai és mentális közérzetet.

A gőzfürdőzés a megfelelő hőmérséklete és tartózkodási idő esetén nagyon élvezetes és relaxáló az egészségünkre is nagyon kedvező hatást gyakorol. A gőz megfelelő használat esetén relaxáló, stresszoldó hatása mellett a télen gyakran előforduló légúti betegségek –torokfájás köhögés, megfázás- kezelésére is kiválóan alkalmas, de a reumás panaszok is enyhíthetőek vele.

A gőzfürdő egyik legnagyobb előnye a bőrre gyakorolt pozitív hatása. Javítja a bőr vérellátását, kiváló száraz, repedezett bőrre.

A nedves, meleg levegő ugyanis serkenti a vékeringést a bőr alatti erekben, hatékonyan tisztítja a pórusokat az elhalt hámréteg és szennyeződések aztán könnyedén eltávoznak egy kis dörzsöléssel. Hasznos a dörzskesztyű mind a gőzben, mind a szaunában, ám még jobb, ha természetes anyagokat, például tengeri sót használunk peelingként. Mindezek hatására gőzfürdőzés után a bőrt puhának, selymesnek, simának és tisztának érezzük.

A szaunában alkalmazott módszer alapvetően megfelel a gőzfürdő esetén is:

  • a gőzfürdőbe való első lépés előtt zuhanyozzunk le, hogy a testünkön esetlegesen megtapadt dezodornyomokat eltávolítsuk- az izzadás megkönnyítése érdekében
  • próbáljunk meg 15 percet bent tartózkodni, hogy meginduljon a méreganyagok távozása is az izzadással
  • kijőve hűtsük le testünket, soha ne menjünk vissza felhevült testtel
  • pihenjük ki a megterhelést, legalább olyan hosszasan, amennyi időt bent töltöttünk
  • egy fürdőzés alkalmával (szaunával együtt) 3-4 alkalommal menjünk be, többször ne, ne terheljük túl a szervezetünket

Ha olyan fürdőbe járunk ahol szauna és gőzkabin is van, lehet felváltva is használni, hogy kevésbé legyen monoton.

Szauna alaprajzok

Szauna alaprajzok

Szaunakiegészítők széles választékával várjuk Wellness Szaküzletünkben

4034 Debrecen, Vámospércsi út 65.
+36 20 318 7555

A szaunázás jótékony hatása

fototapete-1099-wellness-orchidee-150x250cm-einzel

a keringési rendszerre

Hazánkban sokáig nem javasolták a szaunázást szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. Ma már tudjuk, hogy a szaunázás egyfelől edzi a vérereket, másfelől a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél a kabinban való tartózkodás során átmeneti vérnyomáscsökkenés figyelhető meg. A szaunázás hosszútávon javítja a szívkoszorúerek keringését.

az immunrendszerre

A szaunázás során a rövid ideig tartó felmelegedés hatására olyan immunvédelmet segítő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek segítenek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. A téli időszakban különösen érdemes heti rendszerességgel szaunázni, hogy megerősítetsük az immunrendszert a légúti fertőzésekkel szemben.

a bőrre és a hormonrendszerre

A szaunázás élénkítő hatással van a szervezetre, szépíti, tisztítja a bőrt, támogatja a sejtképződést. A szaunázás, illetve az azt követő hideg vizes zuhany javítja a bőr vérellátottságát, fokozza annak rugalmasságát, a vegetatív idegrendszerben és a hormonális szervekben – agyalapi mirigyben, mellékvesekéregben – pedig egyfajta pozitív stresszt vált ki. Mindez nemcsak felfrissülést hoz, de hosszútávon edzi, segíti a hormonrendszer működését.

Legutóbbi munkáink

Kérjen tőlünk árajánlatot!